Etter 1945 begynte jazzmusikerne å søke nye veier. Man begynte å utforske nye skalatyper, heltone, halvtone og kromatiske skalaer. Dessuten ble både melodikken og rytmikken dristigere. Kjente solister var Charlie Parker (altsax) og Dizzie Gillespie (trompet). Musikken sparker godt i fra og det låter friskt og fint med alle 8.-delene og 16.-delene og det som enda fortere går. Stilarten har sine klare begrensninger, og kan nok for noen virke noe stressende og anmasende.

Trompetisten Miles Davis og saxofonisten John Coltrane representerer en ny type jazzmusikk som i stor utstrekning er en fri personlig ytring. Ubundet av toneart, harmoni og med en impulsiv rytmikk blir hver enkelt musiker utrolig viktig. Noen ganger kan musikken få et slags gregoriansk preg over seg. Miles Davis kunne kanskje ikke rent teknisk konkurrere med sine berømte forgjengere og samtidige, men han fant en stil og et uttrykk som gjorde ham spesiell. Nye taktarter kom i bruk, oddetalls-taktarter som 5/4, 7/4 9/8 o.s.v. En klassiker her er pianisten Dave Brubeck's "Take five" som (selvfølgelig) gikk i 5/4 takt.

Jazzpianistene begynte å utforske nye tangentinstrumenter og f.eks. Chick Corea og Herbie Hancock jobber mye med el. piano og syntesithzer. Elementer fra Afrika og Latin Amerika blir tatt med, også fra klassisk musikk, rock og pop. Jazzrock er et vanlig begrep i dag. Mange av 80-årenes jazzpianister er utrolig dyktige og behersker de fleste av jazzens stilarter. Størst av alle er kanskje Oscar Peterson.

Jimmy Smith fant sitt jazz-uttrykk på el. orgel, Hammond B3. Med trio eller kvartett kunne han målbinde ethvert publikum. Selv på rocke-klubber og diskoteker kan du høre en Jimmy Smith plate.

Etterhvert kom de gamle stilartene tilbake, og i Norge i dag er det et stort marked for New Orleans band (trad. jazz), f.eks Big Chief jazzband, Mongolia Jazzband eller Aspheim Oldtimers. Storband brukes mye til selskaper, fest og "ballroom dancing". Selv ragtime er poulært igjen. Morten Gunnar Larsen er en internasjonalt kjent ragtimepianist. Andre kjente norske jazzmusikere er tropetisten Rowland Greenberg, gitaristen Robert Normann, og saxofonisten Bjarne Nerem. Nyere utøvere er gitaristen Terje Rypdal (fra the Vanguards), sangerinnene Karin Krogh og Laila Dahlset, og saxofonisten Jan Garbarek. Kolbotnjenta Ellen Radtka Toneff var kanskje et av jazz-Norges største sangtalenter, men døde dessverre i så alt for ung alder. Norske jazzmuzikere har stor respekt i utlandet. På jazzfestivalen i Molde er det ikke uvanlig at utenlandske stjernesolister ønsker seg norske medmusikanter.


Bebop 1945 -

KONTROLLSPØRSMÅL:
1) Hva kjennetegner bebop?
2) Nevn noen kjente musikere.
3) Hva er typisk for moderne jazz?
4) Nevn noen kjente musikere her.
5) Skjedde det nye ting med pianistene?
6) Hvordan var/er jazzmiljøet i Norge

Startside
Charlie Parker
Dave Brubeck
Herbie Hancock
Jimmy Smith
Miles Davis