Opphavsrettigheter vedr. musikk

Det er ikke lov å publisere musikk, bilder eller videoer som andre har laget, med mindre det foreligger tillatelse fra rettighetshavere. Å bruke slike ting i fremføring på skolen, f.eks. film, power point o.a. er ikke noe problem. (I såfall må skolen gjennomgå sin Kopinor-avtale)

At man henter denne musikken, bildene, videoene fra nettet (f.eks. Limewire, Youtube o.a. er heller ikke ulovlig. Da hadde disse nettstedene vært saksøkt og stengt for lenge siden, slik det skjedde med Napster for noen år tilbake.

Grensen går altså ved at man selv ikke laster slike ting ut/opp på nettet igjen. På hjemmsider, My Space, Facebook, Youtube o.a.  Det finnes nettsteder hvor man kan benytte musikk gratis, bl.a. www.freeplay.com og bilder/video http://creativecommons.org/.

Når det gjelder min bruk av musikk og video i undervisningen, så kan man altså fritt benytte eksisterende lenker på ulike websider som NRK, div aviser, Youtube og hvor det er tillatt å bruke/laste ned. Det er de ulike nettstedene som er ansvarlig for hva de publiserer. Og - aller viktigst, - vi/jeg er ansvarlig for hva jeg PUBLISERER.

I disse dager pågår det en rettsak i Sverige om hvorvidt "Pirat Bay" (fildeler-nettverk) driver ulovlig eller ikke. Utfallet her vil kanskje medføre endringer for andre tilsvarende nettverk. Tiden vil vise hva som skjer, skjønt det blir stadig vanskeligere å kjempe mot internett og de utallige mulighetene som finnes der ute.
Startside