Kolbotnjenta Ellen Radka Toneff var kanskje et av jazz-Norges største sangtalenter. Hennes foreldre kom opprinnelig fra Bulgaria og hadde flyttet til Norge da "Radtka" ble født i 1952. Hun hadde sin oppvekst på Hellerasten. 

Tidlig i tenårene kom hun i kontakt med Kolbotn-bandet "Sect" som spilte rhythm & blues. Sammen med musikerne Odd Krokfoss, Knut Pettersen, Arve Sakariassen og Ole Holt ble de etterhvert husband på Club 7. Et av de "hippeste" stedene i Oslo på 60-tallet. Her traff hun jazzmusikere som Erik og Jon Balke og Jon Eberson, som alle kom til å spille en vesentlig rolle for hennes utvikling.


Det var her Radka ble oppdaget og etterhvert utviklet hun en melankolsk, lyrisk jazz-stil som gjorde henne til noe helt spesielt. Hennes litt mørke og sofistikerte stemme kunne trollbinde publikum uansett rase, religio, kultur og kjønn. 1970-årene ble hun anerkjent som en av våre fremste jazzvokalister, i en særegen lavmælt stil. Hun ledet egen kvintett 1975–80, med et repertoar som i stor utstrekning bestod av hennes egen musikk til tekster av ulike lyrikere. 

Hun samarbeidet mye med den svensk-amerikanske pianisten Steve Dobrogosz og fikk Spellemannprisen som beste vokalist i 1977.  Hun ble også tildelt Norsk Jazzforbunds Buddy-pris posthumt i 1982. Sangstilen hennes har inspirert en rekke yngre skandinaviske jazzvokalister, og albumene hennes er gjenutgitt og har vakt oppsikt i mange land: 
Winter Poem (1977),
It Don't Come Easy (1979) 

Fairytales (1982). (Ble kåret av musikere til Norges viktigste topp 100-album i 2011).

Radka Toneff var til tider depressiv, men beskrives som morsom, raus og omsorgsfull. Hun valgte å avslutte sitt liv i oktober 1982.  Etter hennes død  kom albumet "Live in Hamburg", det ble utgitt i 1993 og fikk det årets Spellemannpris som beste jazzalbum.

Radka Toneff er minnet i Jan Erik Volds dikt Der bjørketreet stod, og fra inntektene i forbindelse med hennes to første plater er Radka Toneffs Minnefond opprettet. Herfra tildeles stipend til norske vokalister; Sidsel Endresen, Kirsten Bråten Berg, Karin Krog, Per Jørgensen og Live Maria Roggen har mottatt stipendet.
Ellen Radka Toneff

Startside
Winter Poem
Ballad of a sad young man
Musikere velger de 100 viktigste album i Norge
My funny Valentine
Lonely woman
Just like a woman
Come down in time
Minnekonsert 
i Kolben
Arve S.                 Odd K.   Radka                       Ole H.                         Knut P. 
Ole, Odd, Radka, Knut, Arve