Allerede før 1960 var det mange jenter som tok betydelig plass i det musikalske lydbildet. Bessie Smith, Billie Holiday, Etta James m.fl. Typisk for flere av disse var at de hadde et politisk buskap. "Strange Fruit" med Bessise Smith er fortsatt en av de sterkeste politiske sangene som noensinne er innspilt på plate.

Deretter kom «divaene» på løpende bånd med Aretha Franklin, Diana Ross, Gladys Knight og ulike jente­vokalgrupper. På 70­ og 80­-tallet kom Tina Turner, Whitney Houston, Madonna, Maria Cary o.a. Flotte, flinke sangere, men så altfor perfekt tilpasset det samfunnet de tilhørte. 

Riot Grrl… var en radikal politisk, feministisk bevegelse som kom for alvor fram i lyset på 90-­tallet da Kathleen Hanna skrev «Riot grrl manifesto». Det handlet om opprør mot musikkbransjen og publikum. Som frontfigur i bandet Bikini Kill ga de ut album som «Pussy Whipped» og «Reject All American». Det handlet om at jentene måtte gjøre opprør mot den mannsdominerte rocke­musikken, og de lagde sanger som «Girls to the front». Dette handlet om at de var lei av at det alltid var gutter som stod nærmest scenen. Det er laget en film om Kathleen Hannas liv, «The Punk Singer».  (Historisk sett var nok The Runaways allerede på 70-­tallet vel så mye Riot Grrl som jentene på 90­-tallet, og Joan Jett og Cherie Currie var vel et par hakk hvassere, både musikalsk sett og som rockestjerner, enn Kathleen Hanna og Toby Vail.)

Kathleen Hanna og hennes venninne Toby Vail vanket i samme miljø som Nirvana og de andre Seattle­gruppene. Kathleen var i en periode kjæreste med Dave Grohl,og Toby datet Kurt Cobain. Det var Kathleen som på tampen av en heftig festaften sprayet ned stueveggen med «Kurt smells like Teen Spirit». (Teen Spirit var navnet på den deodoranten som Toby Vail brukte..) Denne frasen ble senere til en av de aller største hitlåtene verden har hørt.
En annen gruppe som assosieres med Riot Grrl­-bevegelsen er Sleater Kinney som kommer fra samme by som Bikini Kill, Olympia, nabo­byen til Seattle. 

I 2011 startet et punk-kollektiv i Russland en musikk/performance gruppe som kalte seg Pussy Riot. De var sterkt påvirket av Riot Grrl-bevegelsen og gjorde mange stunt-konserter.
Etter en konsert i Frelseren Kristus-katedralen i 2012,  ble 3 medlemmer av gruppen fengslet i 2 år for sin kontroversielle opptreden hvor de bl.a. protesterte mot Putin og presteskapet. 


Riot Grrl.. 1990 -
..
Startside
Girls to the front
Bikini Kill
Cherie Currie The Runaways
Joan Jett
Pussy Riot
Rockeprinsessene