Kjente orkesterledere som Duke Ellington og Count Basie ønsket flere blåsere i sine orkestre. Dessuten var saxofonen blitt det nye yndlingsinstrumentet. Klarinetten kom litt i skyggen, og det ble vanlig med både 2 og 3 trompetere, trombonister  og saxofonister. Det som kjennetegner swingmusikken er arrangementene og den "swingende" rytmen. New Orleans-stilen var improvisatorisk, mens swingmusikken var komponert og arrangert tvers igjennom. Kun utvalgte solister fikk lov til å improvisere over en kortere eller lengre periode.

Jelly Roll Morton og Fletcher "Smack" Henderson (pianistene fra N.O.) var også dyktige orkesterledere, og flere musikere fra disse orkestrene skulle senere gjøre seg bemerket i jazzhistorien. F.eks. Donald Redman som var musiker og arrangør hos "Smack". Det var Redman som bidro til at Benny Goodman skulle ende opp som "the king of swing". Også saxofonisten Coleman Hawkins kom fra "Smack"'s orkester. Senere hadde Glenn Miller stor suksess med sitt storband, og hvem kjenner ikke "In the mood"?

Edward Kennedy "Duke" Ellington hadde egen jazzgruppe i New York siden 1923 og helt til han døde i 1974. Han har fostret flere generasjoner musikere og vil sammen med Count Basie alltid fremstå som en av de dyktigste orkesterledere og arrangører innen jazzmusikk. Både Ellington og Basie var pianister, og de var nok ikke upåvirket av samtidige storheter som Earl Hines og Fats Waller. Ellington var forøvrig den første som ga bassen en egen mikrofon under plateinnspillinger. Han var tidlig klar over hvor viktig bassen egentlig er, både melodisk og rytmisk. Slik er det også i dagens rockemusikk. Kanskje ikke tilfeldig at han allerede på 30-tallet spilte inn en melodi med tittel "Rockin' in rhythm"? Count Basie som holdt til i Kansas City, hadde bl.a. den legendariske saxofonisten Lester Young i sitt orkester. Storbandbesetningen som etterhvert kom til å dominere jazzmusikken besto nå av 4 trompeter, 4 tromboner og 5 saxofoner. I tillegg til altså den opprinnelige kompseksjonen bestående av bass, trommer, gitar og piano.Swing 1920 -

KONTROLLSPØRSMÅL:

1) Nevn 4 kjente orkesterledere fra swing-
    perioden.
2) Hva kjennetegner swing?
3) Hva var spesielt med Donald Redman?
4) Nevn noen kjente pianister.
5) Hva var det nye yndlingsinstrumentet?
6) Nevn noen som ble verdensberømte på 
   dette instrumentet.

BLUE MOON

         C    Am   Dm          G              C  Am   
Blue moon, you saw me standing alone
Dm               G               C Am 
Without a dream in my heart
 Dm           G            C  Am Dm G
Without a love of my own.
          C  Am Dm                   G             C  Am Dm
Blue moon, you know just what I was there for,
                       G            C           Am  Dm
You heard me saying a prayer for,
                   G                  C
Someone I really could care for.
                          Dm              G          C         Am
And then there suddenly appeard before me,
                Dm                     G       C
The only one my arms will ever hold.
                    G#                    Bb         Eb
I heard somebody whisper please adore me,
                       G                         D                               G
And when I looked up then the moon had turned to gold.

Blue moon................

Startside
Moonlight
Serenade
Duke Ellington
Count Basie
In the Mood 
Chattanooga
choo choo