Musikkdrama

Det er lenge siden noen begynte å sysle med tanken på at sang, musikk, dans og teater kunne kombineres. Det ville jo på mange måter bli det ultimate musikkuttrykk med så mange enkeltstående musikalske elementer smeltet sammen til et og samme musikkstykke. Med vår moderne teknologi kan jo også film og video brukes. For ikke å snakke om alle tenklige og utenklige tekniske effekter, alt styrt av datatmaskiner.

Det var italieneren Claudio Monteverdi som får æren for den første operaen. "Orfeus og Euridice" bygger på det gamle greske sagnet om Orfeus som drar til underverdenen, Hades, for å bringe tilbake sin kjære Euridice som er død. Etter en farefull ferd når han frem og gjør en avtale om ikke  å snu seg tilbake uansett hva som skjer. Gjør han det vil Euridice bli omgjort til en sten... Operaen ble fremført i år 1600. Dette er jo barokkens tidsepoke, og hans samtidige Georg Friedrich Handel skrev også mange populære operaer.

I wienerklassissismen var Mozart en stor operakomponist. Han regnes som en av de aller største innen denne genren. Andre kjente er  Rossini,  Verdi og Richard Wagner. Handlingen i en opera er ofte dramatisk og noen dør som regel i siste akt. Som en motvekt til dette var det en rekke nye komponister som skrev operetter. Dette var mere for komedier å regne, og musikken var lystigere, lettere og mere dansbar. Den folkelige karakteren kommer klart frem i operetter som "Carmen", "Flaggermusen", "Den glade enke", "Sommer i Tyrol", "Smilets land", "Csardasfyrstinnen" og "Mikado". Jacques Offenbach får æren for den første operetten fra 1850-tallet. (Komisk) nok het den "Orfeus i underverdenen". Andre kjente var Franz Lehar og Johan Strauss d.y.

I USA hadde man på Broadway-teatrene lenge spilt operetter, men på 1900-tallet utviklet amerikanerne en egen type syngespill, nemlig musikalen. George Gerswin begynte å bruke elementer fra jazzmusikken i sine klassiske komposisjoner, og snart kom lett jazzinspirerte operetter, nå kalt musicals, på løpende bånd. "Showboat" (J. .Kern) fra 1927 , men senere overtok radarparet Rodgers & Hammerstein det meste: "Oklahoma", (regnes som den første fullverdige musikal), "Karusell", "Kongen og jeg" og "The sound of music". Selv "Annie get your gun" var de med på, selv om Irving Berlin her skrev flesteparten av melodiene. Andre kjente musikaler er "May fair lady", "West side story" og "Fidler on the roof".

Etterhvert begynte komponistene å bruke ren pop/rock-musikk i musikalene. Det første vellyketde eksperimentet kom i 1968: "Hair". Den engelske komponisten Andrew Loyd Webber har komponert kanonsuksseer som "Jesus Christ Superstar", "Cats", "Evita", "Phantom of the opera" o.a.

Dagen rock-artister bruker massive virkemidler for å bli lagt merke til. I tillegg til å hente inn impulser fra opera, teater og ballett, benytter man nå også video og flimeffekter samt fyrverkeri og phyro-effekter. En rocke-konsert i dag kan fra tid til annen minne litt om sirkus, da mange av danserne/turnerne i seg selv er artister.

Kanskje det største musikkdrama i Norge hittil fant sted på Quartfestivalen i 2004 da The Cumshots (med Kristopher Skau) hadde med seg et nakent par opp på scenen som forran tusenvis av tilskuere samt tv, dro i gang med ekte live-sex under mottoet ”Fuck for forrest”. Innslaget ble for øvrig vist i kveldsnytt i fullskjerm-modus, og regnskogproblematikken fikk brått en ny og interessant innfallsvinkel!

(At Janette Jackson like i forveien fikk en millionbot for å ha “flashet” den ene puppen på amerikansk tv, forteller også noe om  forskjellen på moralkodeksen hos nordmenn og amerikanere...)


fra "Den røde Pimpernell"
fra "Peter Pan"
Startside
Musikkteori
Se video:
fra "High school P.A."